úterý 25. dubna 2017

Zázraky japonské kuchyně - Shoyu, Tamari a Miso

Všichni gurmáni pozor! Seznamte se s lahodnými omáčkami, které přinesou nové možnosti do vaší kuchyně. Pokud milujete japonské speciality, pravděpodobně je znáte. Ani v tom případě ale neuškodí, když se o nich dozvíte něco nového.

Shoyu, Tamari a Miso – tři druhy typických asijských přísad do jídla. Potěší vás svou lahodnou chutí. Navíc jsou ale vyhlášené pro své blahodárné účinky na lidský organismus. Shoyu a Tamari jsou sójové omáčky, Miso je pasta. Základ všech tří specialit tvoří sójové boby. O Shoyu, Tamari a Miso se často hovoří jako o zázraku medicíny, mají totiž spoustu příznivých účinků na lidský organismus. Jejich charakteristickým rysem je velké množství vitamínů, minerálů a také enzymů, které napomáhají trávení a podporují imunitu.

Doménou omáček i pasty je studená kuchyně, ale jako obvykle i zde výjimka potvrzuje pravidlo. Pokud je použijete při přípravě teplých pokrmů, počkejte s nimi až na konec vaření, stačí jim jen pár minut v teplém pokrmu. Díky krátkému ohřevu si uchovají své zdraví prospěšné vlastnosti, cenné enzymy a v neposlední řadě i svou svěží chuť. Shoyu, Tamari i Miso jsou skvělým pomocníkem při přípravě polévek, omáček, dipů, marinád nebo dresinků.

1. Shoyu

Shoyu je tradiční sójová omáčka. Pochází z Číny a je oblíbenou součástí asijské kuchyně již téměř 2800 let. Vyrábí se procesem fermentace ze sójových bobů, pšenice, fermentačního činidla a vody. V dlouhém průběhu přírodního kvašení se proměňují těžce stravitelné sójové bílkoviny, škroby a tuky na lehce stravitelné aminokyseliny, jednoduché cukry a mastné kyseliny. Zároveň se ale uchovají všechny prospěšné látky, které mají příznivý vliv na lidský organismus. Shoyu navíc neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva nebo umělá sladidla. 

Toto praktické a univerzální dochucovadlo má jemně nasládlou chuť a výrazné aroma, které ale nepřebije ostatní suroviny. Můžete si je pořídit i v biokvalitě. Omáčka Shoyu je ideální pro přípravu salátových zálivek, polévek nebo omáček.


2. Tamari

Omáčka Tamari je další tradiční japonský výrobek. Podobně jako Shoyu se používá k dochucování pokrmů. Vynikající je pro přípravu polévek, omáček a rozmanitých dipů či dresinků. Je vhodné i pro tepelnou úpravu, udržují si při ní svou lahodnou chuť i charakteristické aroma. Na rozdíl od Shoyu je Tamari pouze ze sójových bobů a prochází rozdílným výrobním procesem – vzniká jako vedlejší produkt při výrobě Miso. Další odlišnosti jsou ve tmavší barvě, hustší konzistenci, výraznější chuti a v tom, že neobsahuje lepek. Tamari je zdrojem vysoce kvalitních aminokyselin a mikroorganismů.
Sójovou omáčku Tamari díky její všestrannosti využijete kdekoli si budete přát. Hodí se do polévek, zálivek, pomazánek, omáček, na těstoviny nebo k dochucení zeleniny. Je to také ideální alternativa soli.


3. Pasta Miso

Miso je kvašená pasta hnědé barvy, která je vyráběna ze soli, fermentačního činidla, sójových bobů a často i z nějakého druhu obilovin. Ne nadarmo je již od 6. století nazývána léčivou. Živé enzymy, které obsahuje, pomáhají při trávení. Ve vyváženém poměru dodává esenciální oleje, vitamíny, proteiny a minerály. Každodenní konzumace Misa velice příznivě působí na cholesterol, alkalizaci krve a odbourávání škodlivin.

Druhy pasty Miso:

Genmai miso – přirozeně bezlepkové. Je vyrobené z hnědé rýže a sójových bobů. Nejprodávanější druh Miso.
Mugi miso – z ječmene a sójových bobů. Oproti Genmai miso je tmavší a vyniká výraznější chutí.
Shiro miso – s nejnižším obsahem soli. Vyrábí se z bílé rýže, je proto světlejší a má delikátně jemnou chuť.
Hatcho miso – chlubí se nejdelším zráním. Vyrábí se ze sójových bobů.

Pasta Miso je ideální pro dochucení zálivek, pomazánek, polévek, omáček nebo jídel z ryb. Je základem legendární japonské polévky Miso.