pátek 24. dubna 2015

Druhy sushi a provedení sushi

Sushi je pokrm, který má mnoho kombinací a neskutečně velké možnosti neutrálnosti. Existuje tedy velké množství druhů a úprav, ve kterých si můžete udělat sushi, které bude přesně podle vašich chutí. Jestliže nemáte rádi syrové ryby, nemusíte je tam dávat. V podstatě si do svého sushi ani nemusíte dávat ryby vůbec, pokud je nejíte. Vše záleží jen na důvtipu člověka a na představivosti a kuchařském umu, se kterým bude člověk schopen tvořit nové recepty a nové možnosti úprav. Tradiční sushi, tak jak ho milují Japonci, se vyznačuje širokým spektrem barev a chutí. Předností této pochoutky je to, že se chutě vzájemně nepřebíjí, ale naopak se doplňují a tvoří jedinečný celek. Tyto všechny vlastnosti jsou kouzlem celého sushi.

Nejznámější a nejoblíbenější typy sushi jsou určitě:
  • Maki
  • California roll
  • Nigiri
  • Temaki
  • Sashimi
  • Gunkan

Ke každému typu sushi si nyní řekneme několik informací, aby všichni čtenáři věděli, co který druh obsahuje.


Sushi - Maki

Sushi – Maki je nejzákladnějším typem sushi. Má tvar rolkovitý a tvaruje se pomocí podložky. V jeho obsahu najdeme rýži plněnou masem, kousky zeleniny, a to vše je zabaleno v řase nori. Po zabalení se sushi krájí na kolečka, která si můžete máčet do různých tipů omáček např. sojové a do křenu wasabi. Aby byla chuť opravdu dokonalá, podává se Maki se zázvorem, který má chutě neutralizovat, ale spíše je vyzdvihuje.


Sushi - California roll

Tento typ sushi se připravuje stejně jako předchozí druh. Používají se ovšem jiné ingredience a roluje se naopak. Tedy místo řasy nori, máme na povrchu rýži.


Sushi - Nigiri

Sushi – Nigiri se připravuje opravdu snadno a rychle. Mokrou rukou vytvarujeme váleček z rýže, který nazdobíme nakrájenou rybou, zeleninou či vejcem. Stejně jako Maki, podáváme se sójovou omáčkou a s křenem wasabi.


Sushi - Temaki

U tohoto typu sushi řasu nori nebudeme rolovat do válečku, ale uděláme z ní kornout, do kterého vkládáme rýži, maso či kaviár. Záleží na naší chuti.


Sushi - Sashimi

Sashimi jíme tak, že syrovou rybu nakrájenou na tenké plátky namočíme do sójové omáčky a do křenu wasabi.


Chirashi sushi

V tomto případě bychom mohli sushi přirovnat k salátu. Připravuje a konzumuje se jako směs rýže a všech surovin, které používáme pro přípravu Sushi. Směs se dochutí sójovou omáčkou a křenem wasabi a podává se v malých mističkách.


Sushi - Gunkan

Sushi – Gunkan je velice zajímavý druh, který vypadá velmi elegantně a navíc se vyznačuje výraznou chutí. Tuto chuť mu dodává kaviár obtočený mořskou řasou. Místo kaviáru je možné použít i ryby nebo pomazánky z ryb.


Hako sushi (OSHI SUSHI)

Jedná se o tzv. „krabičkové sushi“, na které se dříve používalo kamenné závaží. Nyní se již toto sushi připravuje tak, že se rukama tiskne víko na obloženou sushi rýži. Po stlačení různě seskládaných vrstev se Hako sushi nakrájí na kousky tak, aby vyšly akorát na jedno sousto.


Žádné komentáře:

Okomentovat