pondělí 27. června 2016

Sushi Aburi Nigiri

Líbí se Vám cizokrajné názvy, pod kterými je těžké si představit konkrétní věc? Patří mezi ně určitě i nigiri sushi. Milovníci sushi možná vědí, o jakou lahůdku se jedná. Nigiri sushi, vyslovováno /:nigirizuši:/, je sushi tvarované prsty. Je to tedy opravdová ruční práce. Celková příprava spočívá pouze v ručním tvarování válečků z rýže a pokládání ryby navrch rýžového válečku. Je možné je nachystat dvěma způsoby. V případě klasického nigiri sushi je ryba syrová, v případě aburi nigiri sushi je ryba opečená plamenem. Z ryb se nejčastěji používá plamenem opečený losos, tuňák nebo máslová ryba – po těchto ingrediencích pak nese sushi název – například aburi nigiri s lososem se nazývá aburi sake nigiri, kde sake znamená losos.

Jako u jakéhokoli jiného sushi je důležitá preciznost při výrobě. Dílky by měly být stejně velké, respektive bychom měli použít přibližně vždy stejné množství rýže. Rýži již ochucenou octem formujeme do podélnějších hrudek, v případě přípravy nigiri s rybou potřeme rybí filet (losos, tuňák, sardinka atd.) z jedné strany wasabi a touto stranou přiložíme na váleček rýže. Hotový produkt k sobě lehce přitiskneme a prsty pak dotvarujeme. K aburi nigiri sushi podáváme zázvor pro neutralizaci chutí a sójovou omáčku pro dochucení.

Aburi maguro nigiri

- plamenem opečený tuňák

Aburi sake nigiri

- plamenem opečený losos

Aburi butterfish nigiri

- plamenem opečená máslová ryba


Můj tip: Aburi nigiri sushi v Sushi Upgrade Praha (www.sushiupgrade.cz).

Žádné komentáře:

Okomentovat