pondělí 20. dubna 2015

Sushi v sobě skrývá víc než jídlo

Tato lehká, zdravá a neobyčejně variabilní pochoutka charakteristická pro Japonsko, zdaleka není jen zajímavý způsob, jak tělu kulturně dodat živiny a obohatit se o nevšední zážitek. Specifická kombinace ingrediencí je především velmi prospěšná našemu organismu.


Sushi byla původně pouze ochucená rýže

Když se řekne Sushi, téměř každý si představí kousek syrové ryby položené na rýži či zatočený spolu s rýží v mořské řase. Málokdo ví, že sushi původně vzniklo jako reakce na budhisty prosazený zákaz konzumace masa a šlo pouze o ochucenou, přesněji kyselou rýži. Postupem času si v jednotlivých částech Japonska recepty různě lidé upravovali a právě specifická úprava sushi se tak stala krajovou specialitou a odlišností. Také proto je tento pokrm nesmírně kreativním jídlem neustále se vyvíjí.

Sushi obsahuje zdraví prospěšné látky v té nejpřirozenější podobě

Dnes už do sushi můžete přidat téměř cokoliv, stačí, aby se zvolené ingredience dobře spojovali s neutrální chutí rýže, a dál se fantazii meze nekladou. V té nejklasičtější formě však rýži nejčastěji doplňují syrové ryby, krevety, chobotnice, případně jiní mořští živočichové, různá zelenina a setkat se také můžete s houbami. Nepostradatelnou součástí nejznámějšího druhu sushi Maki jsou mořské řasy. Právě konzumace řasy spolu se syrovými rybami a ostatními živočichy je pro tělo neobyčejně bohatým zdrojem vitamínů, minerálů jako např. vápník, fosfor, jód vitamín B12, A, D, ale především zdravých omega-3 nenasycených mastných kyselin, které zabraňují srdečním a mozkovým příhodám. Při tepelné úpravě se totiž právě ony zmíněné kyseliny až z 30 % vyvaří. Mořské řasy mají vysoký obsah vitamínu C, snižují krevní tlak a působí protizánětlivě.

Sushi rýže Nishiki napomáhá trávení a pročišťuje organismus

Základem přípravy sushi je rýže Nishiki, která se uvaří a zatepla se smíchá s omáčkou Sushi su. Tedy tou původní octovou omáčkou, která stála za vznikem této vynikající tradiční japonské speciality. Japonská sushi rýže Nishiki však obsahuje tzv. balastní látky, což jsou nestravitelné prvky, které tělo beze změn vyloučí, poté co projdou trávicím systémem, tento proces však napomáhá trávení.
Pokud jste tak ještě neučinili, neváhejte a ochutnejte sushi, je to jeden z nejpříjemnějších způsobů, jak tělu maximálně prospět.


Žádné komentáře:

Okomentovat